"Kwaliteit is een keuze." 

Na 15 of 20 jaar nog als nieuw

En daar wordt u blij van! Een keuken waarin alles blijft functioneren, die niet verkleurt en niet beschadigt bij normaal gebruik.  Om dat mogelijk te maken leeft de Legimusfabriek een aantal belangrijke normen, principes & procedures na.

Kwaliteit van het begin af aan 

  1. Vóórdat nieuwe componenten in productie gaan test de Legimusfabriek alle materialen uitvoerig, waarbij de industrienormen meestal worden overtroffen (afb A).
  2. Om de kwaliteit van de bewerkingen te borgen automatiseert de Legimusfabriek waar mogelijk.  
  3. Op meer dan 50(!) plaatsen vinden kwaliteitscontroles plaats.

Functionaliteit 

Omdat uw keuken ook na vijftien of twintig jaar nog goed moet functioneren, stelt de Legimusfabriek de hoogste eisen aan het hang- en sluitwerk (afb BCD). Industriekwaliteit of beter, dàt is de standaard. Alle onderdelen worden over-belast, tot drie keer zwaarder of langer dan vereist (afb DE).  

Klimaat

De gebruikte onderdelen hebben een hoge bestendigheid, ook onder extreme omstandigheden.  Omdat uw keuken aan allerlei bedreigingen wordt blootgesteld, bijvoorbeeld: hitte, koude, vocht, waterdamp en UV-straling.

Alle gebruikte materialen en onderdelen test de Legimusfabriek op bestendigheid tegen deze bedreigingen. Hiernaast leest u er meer over.

Allerlei testen in één minuut

Hitte & kou

De temperatuurverschillen in uw keuken zijn hoog. Dat kan oplopen tot 300 graden!

Doordat een diepvriesdeur aan de buitenkant een normale temperatuur heeft maar aan de binnenkant veel kouder is, kan hij gemakkelijk kromtrekken. Daarom zijn de kastdeuren bijvoorbeeld nooit langer dan 128 cm.

De hitte uit de oven straalt niet alleen naar boven maar ook naar opzij. Ook daar moeten uw kasten en deuren goed tegen gewapend zijn (afb F).  

Vocht

De vochtbelasting in een keuken is hoog. Water op uw werkblad, hete waterdamp uit de pannen, de Quooker of uit uw stoomoven.

De bestendigheid hiertegen wordt voortdurend getest en verbeterd (afb GHIJ). Enkele voorbeelden hiervan:

Van alle kastplaatmaterialen worden monsters  gedurende twee uur ondergedompeld in water. 

Van ieder deurtype worden iedere dag monsters genomen die getest worden op bijvoorbeeld lakdikte, hechting en dichtheid van het materiaal (afb K).    

Metalen onderdelen worden blootgesteld aan een agressieve sproeinevel van zout en aan hete waterdamp.    

Oppervlak

De oppervlakken van de plaatmaterialen worden bovendien getest op vlekbestendigheid, door ze bloot te stellen aan bijtende (vloei)stoffen en sterke kleurstoffen (afb L).

Ook worden ze door robots langdurig bewerkt met spitse voorwerpen en ruwe oppervlakken. Om zo de slijtvastheid te beoordelen en zo nodig te verbeteren. 

Verkleuring

Om eventuele verkleuring voortijdig vast te stellen, worden de plaatmaterialen gedurende 270 uur blootgesteld aan een intensieve bestraling in een Xenon oven (afb M). Deze belasting komt overeen met 10 jaar volle zon in Florida!